Oglas Fb Ig Post 1

#zadnjibus: Črt Mate – SKOZI AVTORJEVE OČI

V sredo, 23. 6. 2021 vas ob 19.00 uri vljudno vabimo na zaprtje razstave grafičnega oblikovalca Črta Mateta.

Na sproščenem vodstvu po razstavi in druženju nam bo avtor predstavil svoja dela.

Zaradi epidemioloških ukrepov so obvezne predhodne prijave na dogodek na e-naslov katja.zagar@rc-ribnica.si.

Dogodek bo organiziran v  skladu z veljavnimi ukrepi za preprečevanje bolezni Covid-19.

 

Več o projektu #zadnjibus

#Zadnjibus je projekt Rokodelskega centra Ribnica, s katerim želimo predstaviti mlade ribniške ustvarjalce. Pogosto ugotavljamo, da so v domačem okolju le-ti mnogokrat spregledani, projekt pa je ena od poti, da se predstavijo tudi doma. Čeprav so jih poti odpeljale v različne kraje po Sloveniji in svetu, kjer nabirajo svoje znanje in izkušnje ter plemenitijo svoje delo, jih z rodnim krajem še vedno veže posebna, nikoli izbrisana vez.

Projekt smo poimenovali #zadnjibus, da bi poudarili navezanost na domači kraj. Iskanje prevoza nazaj domov je zagotovo skupna točka vseh, ki so šli v svet po znanje, pa naj bo v Kočevje, Novo mesto, Ljubljano, Maribor … Čeprav se oblike prevoznih sredstev spreminjajo, ostaja za Ribnico še vedno avtobus tisti, ki pelje po ustaljenem voznem redu in če organizacija drugih načinov prevoza odpove, zmeraj vemo, kdaj pelje zadnji avtobus v smeri proti domu.

Projekt združuje domačine, ki iščejo različne poti svojega izraza, zanima nas njihovo delo in tudi njihov pogled na domači kraj. Vpetost mladih v lokalno okolje predstavlja tudi pomemben način ohranjanja in krepitve lokalne identitete prostora.

 

Več o avtorju Črtu Matetu 

Črt Mate je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje diplomiral iz vizualnih komunikacij, smer grafično oblikovanje, kjer trenutno končuje tudi magistrski študij. Sodeloval je na več skupinskih razstavah, preteklo leto je prejel tudi Priznanje za odlično slovensko oblikovanje za črkovno vrsto na 9. bienalu slovenskega oblikovanja Brumen. Živi in dela v Ljubljani.

Vizualno-komunikacijske prijeme, ki se jih oblikovalec Črt Mate v profesionalnem kontekstu poslužuje za prenos tujega sporočila, v svojem zasebnem delu uporablja kot igriva orodja za sporočanje lastnega bistva ali emocionalnega podteksta. Rezultat je likovna in semantična igra, pogosto humorna, mestoma abstraktna, mestoma figuralična, včasih jasna, spet drugič bolj hermetična. Včasih digitalna, včasih analogna. Koncept je drugotnega pomena, v ospredju je estetsko sporočanje kot samo sebi namen. (Besedilo je povzeto po besedilu kustosinje razstave ljubljanske galerije Dobra Vaga.)

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni