Likovna zbirka Galerije Miklova hiša

O likovni zbirki

Galerija Miklova hiša hrani bogato in referenčno likovno zbirko, ki poseduje ključna likovna dela druge polovice osemdesetih in začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja. Temelj zbirke predstavljajo umetniška dela iz obdobja ribniških likovnih srečanj in kolonij, v nadaljevanju pa se je zbirka kontinuirano nadgrajevala in dopolnjevala predvsem z donacijami in odkupi del uveljavljenih slovenskih sodobnih ustvarjalcev. Poleg tega je zbirateljska politika Galerije Miklova hiša usmerjena tudi v odkup umetniških del mlajše generacije slovenskih likovnih umetnikov. Z odkupi in donacijami si je Ribnica skozi tridesetletno obdobje ustvarila bogat likovni fond s preko 700 umetniškimi deli.

Obsežen del likovne zbirke je hranjen v depojskih prostorih, drugi del pa predstavlja pomemben segment v okviru soustvarjanja javnega prostora v Ribnici. Umetniška dela sooblikujejo parkovne površine ter številne notranje prostore ribniških institucij in podjetij.

Doslej najširši izbor del iz zbirke je bil slovenski javnosti predstavljen na razstavi v prostorih Moderne galerije leta 1992, v manjšem obsegu pa jo predstavljamo tudi v matični galeriji, na vsakoletnih razstavah z naslovom Iz likovne zbirke Galerije Miklova hiša.

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni