Img 20221026 112126

Prepletanje tradicije s sodobnostjo-sodelovanje s študenti

V mesecu oktobru so nas obiskali študenti Fakultete za dizajn, saj so nas vključili v projekt Uporaba sodobnih tehnologij v povezavi s tradicionalno obrtjo. Pod mentorstvom doc. mag. Mateje Š. Dimic in predavateljice Žive Slavec so prišli študenti smeri Dizajn management in študenti pri predmetu Studio za konceptualno predmetno oblikovanje. Predstavili smo jim naše dejavnosti, razstavni program, izdelke v muzejski trgovini, predvsem pa smo se usmerili na predstavitev 3D tisk gline in oblikovanje gline na lončarskem vretenu. Po predstavitvah so delo nadaljevali po skupinah, kjer so  raziskovali oblike in skicirali izdelke, študenti dizajn managementa pa so s pomočjo divergentnih tehnik generirali ideje, ki jih bodo v tem semestru razvili v idejne koncepte in jih konec semestra predstavili v našem Rokodelskem centru.

 

V oktobru pa smo začeli tudi ponovno sodelovanje s študenti ŠCLJ-VSŠ –smer oblikovanje materialov-les, pod mentorstvom prof. Žive Deu. Izvedli smo prvo srečanje v Rokodelskem centru, kjer smo ponovno povezali študente in dijake gimnazije in srednje šole Kočevje-lesarje, pod mentorstvom prof. Janka Marinča.

Po predstavitvi Rokodelskega centra, so se študenti in dijaki v naši delavnici srečali s pletarji in mojstrovino izdelave leskove vitre. Njihova študijska naloga je namreč, kako vplesti vitro v sodobno pohištvo. Sledila je prva predstavitev idejnih zamisli. Ob koncu  srečanja pa smo študente peljali še na Škrabčevo domačijo,  kjer so si poleg rojstne hiše patra Stanislava Škrabca kot primer dobre prakse prepleta med tradicionalno in sodobno ureditvijo prostorov, ogledali še skedenj, Boštjanovo hišo in Kersničevo kovačnico. Naslednje srečanje bo namenjeno predstavitvam dodelanih načrtov, ki jih bo ocenila strokovna komisija, ter izbrala, kateri produkti se bodo realizirali.

 

Snovanje novih idej z mladimi nam je vedno v veselje in navdih, zato nas čaka polno izzivov prihajajoče leto.

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni