331538188 118798921049607 104952588147782183 N

Delavnica izdelovanja gregorčkov

Dan sv. Gregorja – gregorjevo, ki se obeležuje 12. marca, je do uvedbe gregorijanskega koledarja leta 1582 veljalo za začetek pomladi. Na ta dan se po ljudskem izročilu ženijo ptički, zaradi česar se je gregorjevo uveljavilo tudi kot dan zaljubljenih.
Na predvečer gregorjevega je bila v obrtniških krajih navada, da so »luč v vodo vrgli«, kar je pomenilo, da so obrtniki prenehali z delom ob umetni svetlobi, saj so dnevi postajali daljši. V manjše reke in potoke so tako vrgli kos lesa z gorečim, v smolo namočenim oblanjem ali svečo.
Po drugi sv. vojni so običaj oživili, predvsem mladina je izdelovala barčice, hišice, cerkvice razsvetljene s svečami in jih spuščala po vodi. Zadnja desetletja se je šega prenesla v mestna in primestna okolja.
Tudi mi smo 10. marca praznovali začetek pomladi, saj smo v Rokodelskem centru  Ribnica na delavnici izdelovali gregorčke, ki smo jih spustili po Bistrici.
Ob tem bi se radi zahvalili vsem sodelujočim na delavnici in tistim, ki ste prišli s svojimi gregorčki, ki ste jih skupaj z nami spustili po Bistrici. Še posebna zahvala pa gre Ribiški družini Ribnica, ki je vse gregorčke na koncu varno spravila iz vode.
2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni