Slika1

Kamišibaj na stalni razstavi Suhorobarstvo in lončarstvo VRAGI V MUZEJU

Po izročilu spremljajo sv. Nikolaja – Miklavža glasni in strašljivi parklji, zato smo na njegov god v muzeju pripravili »vražji« večer, na katerem smo iz bogate slovenske pripovedne dediščine slišali različne pripovedi, v katerih nastopajo vragi. Zgodbe, v katerih nastopajo hudiči, so si pripovedovali povsod po Sloveniji in so bile vedno med bolj priljubljenimi.

Večer so poleg mag. Igorja Cvetka s svojimi zgodbami popestrili še Jelena Sitar ter Breda in Darko Kočevar. Kot posebna poslastica večera je bil premierno uprizorjen kamišibaj Ribn’čan v peklu, ki ga je prav za Muzej Ribnica po zapisu Janka Trošta pripravil Igor Cvetko.

Vse zgodbe so bile predstavljene skozi gledališče kamišibaj, ki je na Slovenskem sicer relativno nova gledališka oblika, si je pa v desetih letih, odkar jo pri nas poznamo, pridobila že širok krog ustvarjalcev pa tudi zveste publike. Pobudnik dogodka v Ribnici je bil mag. Igor Cvetko, sicer začetnik, idejni vodja in (skupaj z Jeleno Sitar) promotor gibanja kamišibaja na Slovenskem. S tem dogodkom smo se tudi v Ribnici pridružili svetovnemu dnevu kamišibaja, ki ga 7. decembra praznujejo povsod po svetu – prav zato so fotografije z dogodka romale vse do Japonske, domovine kamišibaja.

V Muzeju Ribnica smo s tem simbolno zaključili celoletni projekt, v okviru katerega smo se trudili vsebine stalne razstave prilagoditi tudi za najmlajše obiskovalce.

20221228 103439 Slika1 20221228 103914

2024 © Rokodelski center Ribnica. Izdelava spletnih strani: Kreativna tovarna | Piškotki

Grb O.r.
Logo Ministrstvo Za Kulturo Rs
Logo Las Ppd Vert 1
Lasinzastave Logo Mali
Cgp Kohezijska Politika Logotipi Posamezni